Digitalni marketingSEO optimizacijaTurizam

Kako korisnici surfaju i bookiraju u 2016.?

Budući da je Google u prvom kvartalu ove godine ‘ukinuo’ prikaz oglasa s desne strane u rezultatima pretrage, vrijeme je da se zapitamo kako je to utjecalo na korisnički pregled rezultata. Važno je da obratite pažnju kako biste znali kojim aktivnostima se trebate posvetiti kako biste dobili klikove korisnika.

Mobilno pretraživanje

Idemo pogledati što korisnicima danas ‘odvlači pogled’ i što to znači za vaš hotel?
Najveći fokus svih istraživanja odlazi na mobilno pretraživanje, a sva zaključuju jedno: najveći broj klikova i dalje dobije prva pozicija na organskom listingu, ali na mobilnom uređaju traje 87% duže da korisnik dođe do nje (izvor: Mediative 2016).

To znači da je sadržaj najvažniji. Zapravo korisnika trebate ‘uloviti’ na samom početku kroz sadržaj koji je u tzv. ‘knowledge panelu’ ili kroz oglase. I jedni i drugi se prikazuju prije samih organskih rezultata pretrage.

Istraživanje je također pokazalo da je sve manje klikova nakon četvrte organske pozicije kod mobilnog pretražiavanja brend termina. To pokazuje da biste trebali veliku pažnju posvetiti jakoj SEO mobilnoj strategiji i shvatiti je vrlo ozbiljno.

Prema istraživanju portala netaffinity.com, u prvom kvartalu 2016. godine 47% posjeta na mobilne stranice hotela došlo je s mobilnih uređaja. Važno je da obratite pažnju na navedene rezultate.

Desktop pretraživanje

Kada je riječ o desktop pretraživanju, studija CoversionXL je pokazala da korisnici najviše pregledavaju tzv. ”rich snipetts” koji uključuju ocjene, fotografije i telefonske brojeve u organskim rezultatima pretrage.

Korisnici će uvijek kliknuti na onaj rezultat koji ima više sadržaja bez obzira na poziciju na kojoj se nalazi (sve dok je na prvoj stranici rezultata). Iz navedenog razloga Google ne želi napuniti rezultate pretrage s previše sadržaja pa je vrlo važno voditi računa o tome.

Na što trebate obratiti pažnju?

1. SEO: Zapamtite da je sve iznad četvrte pozicije za brend ključne riječi izvrsna pozicija
2. Rich snippets: Važno je privući pogled korisnika koji pretražuje, što se izvrsno postiže dodatnim podacima za korisnika. Strukturirajte online podatke kako bi se ‘pojavili’ u Googleovim funkcionalnostima poput ‘rich snippeta’ ili ‘knowledge graph cardsa’.
3. Plaćeni oglasi: Formatirajte svoje Google Adwords oglase na isti način kao organske rezultate (ako oglas izgleda kao organski rezultat pretrage ‘uhvatit’ će pogled korisnika bar na trenutak (ako i ne klikne na oglas, razmišljat će o vašem brendu).

Please follow and like us:

Leave a Reply