Digitalni marketingTurizam

Prodajni savjet: Osigurajte lokalno iskustvo

Sve većim brojem hotela, hostela, villa i drugih atraktvnih privatnih smjštajnih jedinica, posjetiteljima više nije dovoljno ponuditi samo smještaj, sunce, more i kupanje kako bi postali vaši stalni gosti. S druge strane, kod turista se sve više razvija želja za upoznavanjem lokalnih atrakcija i doživljaja (pritom ne mislimo na najvažnije znamenitosti). Nameće se važan zaključak: potrebno je spojiti želje turista s vašom ponudom.

Jedan od najvećih primjera spomenutog je Airbnb, ‘zajednica’ i ‘tržište’ smještaja po cijelom svijetu: na stranici se nalazi 191 država, više od 34 000 gradova te više od 60 000 0000 gostiju je napravilo rezervaciju na njihovoj stranici. Velika količina privatnih objekata, koji nude smještaj gostima, lokacijski je smještena izvan glavnog centra – u okolici grada gdje živi lokalno stanovnišvo. Iskustvo koje pruža jedan takav boravak, uz lokalno stanovništvo i njihov način života, neprocjenjivo je i gostima daje poseban doživljaj. Airbnb je tako napravio i video uradak u kojem ističe upravo navedeno: ‘Don’t go there, live there‘.

Lokalne posebne ponude

Hotelske kuće bi trebale slijediti dobar primjer Airbnba u svojim ponudama: ponudite gostima lokalne doživljaje. Osmislite posebne ponude i aktivnosti koje će pokazati na koji način gosti mogu sudjelovati u lokalnim aktivnostima, bilo da je riječ o posebnim znamenitostima koje su manje poznate (čije priče mogu ispričati samo lokalci) ili o ponudi lokalnih specijaliteta koji se mogu kušati u tom kraju. Turisti nerijetko posežu za vodičima poput ‘savjeti stvarnih lokalaca’ i ‘preporučili lokalci’, a u posljednje vrijeme sve atraktivnije su i aplikacije za pametne telefone koje vode putevima lokalaca. Vodite računa o profilima i željama gostiju koji dolaze u vaš hotel.

Online kanali za promociju

Nakon što ste osmislili ponude i programe koji uključuju posebne lokalne doživljaje trebali biste bih promovirati online. Prvi kanal je vaša web stranica i na njoj kvalitetno istaknite vaše ponude i pakete (obratite pažnju na to da svojim tekstom i opišete iskustvo koje će korisnik dobiti boraveći u vašem hotelu). Ne zaboravite na društvene mreže koje su vizualni kanali i koje pomažu u izgradnji vašeg brenda, a samim time potiču na veću potražnju i lojalnost. Mnogi zaboravljaju na važnost e-mail marketinga koji nerijetko ima najveći povrat na uloženu investiciju. Prilagodite svoju komunikaciju tom kanali i koristite ga kako biste privukli goste posebnim ponudama kreiranim samo za njih. Svaki gost je važan, a ukoliko on dolazi zbog vaše ponude koja mu stvara nezaboravne doživljaje (a ne samo zbog noćenja) tada znate da ste osigurali odanog gosta koji će svoj odmor rezervirati direktno kod vas.

Please follow and like us:

Leave a Reply