Upiti koje ne smijete ignorirati

Kupovina nekretnine

Kada biste znali da netko stoji ispred vašeg ureda s torbom punom novaca namijenjenih kupnji nekretnine zasigurno ga ne biste pustili da čeka. Iako zvuči pomalo nevjerojatno, ovaj slučaj nije rijedak u svijetu poslovanja s nekretninama.

Donosimo savjete koji će vam pomoći da ne budete agent koji ignorira savršene prilike za posredovanje i ostvarivanje provizije.

Upiti izvan dometa

Povremeno se može dogoditi da upiti dolaze od potencijalnih klijenta s kojima možda samoinicijativno ne biste surađivali, primjerice ukoliko ste naviknuti raditi s vrhunskim nekretninama a upit je došao od kupca koji prvi put nešto kupuje.

Svakako nastojte ne ignorirati takvu priliku te odvojiti vremena za kontakt potencijalnog klijenta i susret s njim kako bi provjerili što mu je točno potrebno. Na taj način, ovisno o konkretnoj potražnji, možete im jednostavno ponuditi nešto iz svojeg područja za koje ste specijalizirani ili si preko njih otvoriti novo potencijalno tržište.

 

Upiti izvan vašeg dosega

Samo zato što određeni upit dolazi izvan vašeg susjedstva, odnosno konkretnog područja djelovanja, to ne znači da takvi upiti nisu održivi.

Prilikom odgovaranja na takve upite potrebno je postavljati ciljana pitanja potencijalnim klijentima kako bi lakše otkrili što se krije iza njihovog interesa odnosno potražnje. Često potencijalni klijenti pretražuju ponudu nekretnina na temelju ograničenih informacija kojima barataju. Upravo to je prilika da istaknete svoju stručnost, otvorite si nove prilike te posljedično zaradite proviziju.

 

Upiti za najam iz prodaje

Veliki boje agenata se želi orijentirati isključivo na prodaju, što je sasvim razumljivo kada se uzme u obzir veličina provizije. Međutim, preporučljivo je također obratiti pažnju i na potražnju za najmom.

Unatoč tome što su provizije manje, ukoliko odbijete mogućnost posredovanja pri najmu izvjesno je da će netko drugi iskoristiti priliku koju ste propustili. Osim toga, klijenti koji su s vama imali pozitivno iskustvo s najmom vjerojatno će vas se ponovo sjetiti u slučaju potrebe za kupnjom ili prodajom, a rado će vas i preporučivati prijateljima.

 

Naizgled slučajni upiti

Možda će ovo izgledati potpuno očito, ali nerijetko se događa da agenti pošalju kvalitetnu ponudu za koju nikako ne mogu dobiti odgovor. U takvim slučajevima agenti šalju upite u ime pravih klijenata. Ignorirati ih značilo bi ignorirati kvalitetne kupce iza njih koji zapravo potražuju nekretnine iz vaše ponude.

 

Upiti za nekretnine koje nisu na tržištu

Potencijalni klijenti koji šalju upite za nekretnine koje nisu na tržištu nipošto nisu ludi. Vrlo vjerojatno sa jednostavno radi o tome da istražuju i traže pomoć u prikupljanju informacija.

Moguće je da se radi o ozbiljnim prodavateljima koji traže kvalitetne agente, potencijalnim kupcima koji žele pronaći odgovarajuće susjedstvo ili vlasnicima koji su procijenili da se ne mogu sami upuštati u proces prodaje nekretnine. Niti u jednom od navedenih slučajeva nije ih uputno ignorirati.

Izvor: Trulia

4 Comments

Leave a Comment.